|
|
SARMALE DE CRACIUN
INGREDIENTE:
1 varza dulce sau murata, 1 kg carne tocata, 1 ceapa, 1/2 cana de orez,
150 g costita sau ciolan afumat, slanina afumata, sare, cimbru, condimente
PREPARARE:
Daca folositi varza dulce (cruda) trebuie sa o fierbeti intr-o oala
pana cand i se inmoaie putin frunzele (pana cand isi schimba putin culoarea) - nu o
lasati prea mult pentru ca se vor rupe frunzele.
Intre timp se pregateste carnea tocata: 1 kg carne tocata se amesteca cu 1 ceapa tocata marunt,
1/2 cana de orez, sare, condimente.
Se acopera fundul oalei de sarmale cu varza tocata si putin cimbru, apoi
puneti sarmalele pe marginea oalei.Se pun cateva randuri de sarmale. In mijloc se pune
costita sau ciolan afumat taiat bucati, slanina afumata si varza tocata.
Deasupra se acopera cu un strat de varza tocata, apoi se adauga apa si se pun la fiert.
Se fierb 3-4 ore intr-o oala normala sau o ora in oala sub presiune.
|
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
COZONAC TRADITIONAL
INGREDIENTE: 1 kg de faina, 75 g de drojdie de bere, 250 ml de lapte, 250 g de zahar,
5 oua, 150 ml de ulei, sare, zahar vanilinat, coaja rasa de lamaie
umplutura: 250 g de nuci, 150 ml de lapte, 150 g de zahar, scortisoara, vanilie
PREPARARE: Se pregateste o maia din drojdie, lapte, zahar si 150 g de faina, care se
lasa la crescut. Separat se amesteca bine ouale cu restul de zahar, sare si arome.
Dupa ce maiua a crescut se pune peste faina ramasa si se amesteca. Se adauga ouale
si se framanta bine. Dupa ce aluatul framantat se desprinde de pe maini se adauga
uleiul si se framanta in continuare. Aluatul, bine framantat, se lasa la crescut.
Dupa ce a crescut se framanta din nou si se lasa iar la crescut. Separat se pregateste
umplutura din nucile macinate, zaharul si scortisoara care se fierb in lapte. Dupa ce
aluatul a crescut se imparte in doua. Din fiecare jumatate de aluat se intinde pe
planseta unsa cu ulei cate o foaie groasa, peste care se pune umplutura.
Foia se ruleaza si se asaza in forma unsa si ea cu ulei. Se mai lasa la crescut,
dupa care se coc in cuptorul preincalzit la foc mic.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
|
|